Wzrok to jeden z naszych najcenniejszych zmysłów. Dlatego powinniśmy zrobić wszystko, aby jak najlepiej zadbać o jego źródło, czyli oczy. Dzisiaj dowiesz się, co jeść, aby wesprzeć swoje oczy, ale również tego, czego unikać, by móc dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem.
Spis treści
Czego nie lubią nasze oczy?
Oczy przede wszystkim źle znoszą niewłaściwe warunki, jakie im fundujemy, zmuszając je do wielogodzinnego wpatrywania się w ekrany komputerów i innych urządzeń elektrycznych. Emitują one m.in. osłabiające ich kondycję niebieskie światło. Poza tym oczy nie lubią, gdy się denerwujemy lub żyjemy w nieustannym stresie. Wtedy nasz wzrok zaczyna słabnąć i gorzej widzimy. Oczom szkodzi również niewłaściwa higiena – głównie związana z niedokładnym zmywaniem makijażu. Jego resztki mogą wywołać podrażnienie w obrębie powiek, co potrafi doprowadzić do stanów zapalnych. Oczy źle reagują również na zbyt suche powietrze oraz liczne zanieczyszczenia, z którymi na do czynienia na co dzień.
Jak więc widzimy czynników szkodliwych dla naszych oczu jest całe mnóstwo, a narządy te nie posiadają zdolności do samodzielnej regeneracji. Stąd też zachodzi potrzeba wsparcia ich funkcji. Najlepiej zrobić to przez włączenie do menu odpowiednich produktów.
Co jeść na dobry wzrok?
Przede wszystkim musimy zadbać o to, aby naszym oczom dostarczyć jak najwięcej luteiny. Jest to szukać? Zawierają ją warzywa: zielone, żółte i pomarańczowe oraz jajka. Pamiętajmy, aby łączyć je z niewielką ilością olejów roślinnych – dzięki temu taje się one łatwiej przyswajalna przez organizm, a przez to bardziej skuteczna. O dobry wzrok pomoże nam również zadbać kompleks trzech witamin: A, C i E. Znajdziemy je w takich produktach jak: szpinak, marchewka, dynia, jarmuż, orzechy włoskie, wątróbka czy oleje roślinne. Witaminy te uchronią nas przed uszkodzeniem siatkówki oraz pomogą uniknąć efektu kurzej ślepoty (czyt. słabe widzenie po zmierzchu). Ponadto witamina A zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka nawet o 50 proc., natomiast znaczne niedobory witaminy A mogą powodować w konsekwencji nawet całkowitą utratę wzroku. Z kolei jagody charakteryzują się tym, że mają właściwości przeciwzapalne.
Nasza dieta na dobry wzrok powinna również zawierać jak najwięcej przeciwutleniaczy, które są niezwykle istotne dla tęczówki oka. Należy ich szukać w takich produktach jak: bakłażany, czerwona kapusta, maliny i czarne porzeczki. Dobrze, jeśli w naszym menu znajdą się również źródła selenu. Dzięki niemu uchronimy oczy przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Te niewielkie mikrocząstki potrafią uszkadzają wzrok, doprowadzając tym samym do jego upośledzenia. Poza tym wolne rodniki przyspieszają starzenie oczu. O jakich źródłach selenu mowa? Są to: kiełki, ryby morskie, otręby oraz produktu wielozbożowe. Poza tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe również wzmacniają wzrok oraz naczynia krwionośne.
Słowem podsumowania – jeśli chcemy się cieszyć dobrym wzrokiem jak najdłużej, unikajmy niezdrowej diety. Wyrzućmy z niej smażone potrawy oraz wysoko przetworzone produkty. Ograniczmy też spożywanie cukru. Zastąpmy je zdrowymi odpowiednikami. Postarajmy się również zadbać o więcej ruchu. Nasze oczy z pewnością docenią te starania.
Grafiki:
Photo by YURI MANEI from Pexels
Photo by Ali Pazani from Pexels
Photo by Nathan Cowley from Pexels
Najlepsze naturalne pokarmy, które możesz jeść, aby poprawić swój wzrok to marchew, szpinak, orzechy włoskie, pomidory, fasola szparagowa i brokuły.
Pomidory dostarczają witaminy C, która jest ważna dla zdrowego wzroku. Szpinak jest bogaty w luteinę, która chroni siatkówkę przed uszkodzeniem przez światło. Marchewki są bogate w beta-karoten, który pomaga w widzeniu w nocy. Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, które utrzymują zdrowie oczu. Fasola szparagowa jest bogata w luteinę i zeaksantynę, które chronią siatkówkę przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą związanym z wiekiem. Brokuły zawierają witaminę A i witaminę C, które również pomagają zachować zdrowy wzrok.
Jedzenie marchewek poprawi Twój wzrok, ponieważ marchewki są bogate w witaminę A. Jedna marchewka zapewni Ci około 70% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Spożywanie ich nie tylko pomoże Ci widzieć lepiej, ale także pomoże aby zapobiec ślepocie lub innym chorobom oczu. Należy również pamiętać, że spożywanie zbyt dużej ilości witaminy A może powodować problemy, dlatego najlepiej codziennie jeść odpowiednią ilość marchewki.
Istnieją również pokarmy i suplementy, które należy spożywać, aby poprawić wzrok – na przykład marchew, szpinak i jarmuż.