Kiełki roślinne to przede wszystkim modny dodatek do sałatek czy kanapek. Jednak powinniśmy po nie sięgać nie tylko dlatego, że tak dyktują trendy, ale również ze względów zdrowotnych. Zobaczcie, jaka moc tkwi w tych niewielkich roślinkach.
Spis treści
Czym są i skąd się biorą kiełki? Jak hodować kiełki?
To nic innego, jak zaczątki roślin. Możemy je nabyć w sklepach i na półkach ze zdrową żywnością. Jednak najwięcej radości sprawią nam te, które wyhodujemy sami, co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Co będzie nam potrzebne? Nasionka wybranych roślin, gaza, doniczka z ziemią i dużo wody. Możemy też zakupić specjalne narzędzie, jakim jest kiełkownica. Bez względu jednak na to, jaką metodę wybierzemy, postępowanie jest niemal identyczne. Najpierw rozkładamy nasionka na gazie lub w odpowiednich miejscach na kiełkownicy bądź rozsypujemy w doniczce pełnej świeżej ziemi. Następnie musimy użyć wody, a na końcu ustawić nasze kiełki w ciepłym lub nasłonecznionym miejscu. Później pozostaje już tylko czekać na efekty końcowe. Domowa hodowla kiełków jest bajecznie prosta.
Jaki jest skład kiełków?
Owocem naszych starań – lub też efektem zdrowych zakupów – są mini-roślinki o wielkiej mocy. Śmiało można powiedzieć, że wyhodowaliśmy – bądź nabyliśmy – prawdziwe bomby witaminowe i to w dodatku najbardziej skuteczne, ponieważ są one łatwoprzyswajalne. Ponadto w kiełkach znajdują się także cenne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Kiełki to również bogate źródło takich ważnych składników odżywczych jak na przykład: magnez, żelazo, wapń, siarka oraz cennych dla zdrowia mikroelementów, czyli jodu, manganu i selenu.
Właściwości kiełków
Jak zatem widzimy, mamy do czynienia z dość bogatym składem. Łatwo się domyślić, że dzięki temu właściwości kiełków są dość wszechstronne. Przede wszystkim regularnie spożywane kiełki uzupełniają niedobory witaminowe. Dzięki temu możemy wesprzeć swój organizm zwłaszcza po zimie lub wtedy, kiedy jesteśmy na bardziej restrykcyjnej diecie. Poza tym kiełki wspomagają odporność. Jest to możliwe, ponieważ w ich składzie znajdziemy sporą ilość witaminy C. Te „mini-roślinki” potrafią jeszcze więcej:
- oddziałują korzystnie na pracę serca, a to ze względu na dużą zawartość potasu;
- wspomagają pracę układu trawiennego – tak działają znajdujące się w nich flawonoidy;
- zapobiegają stanom depresyjnym i przemęczeniu – jest to możliwe, gdyż dostarczają nam magnezu ważnego dla pracy układu nerwowego.
Aby móc wypróbować na sobie moc kiełków, wystarczy dodać je do kanapek czy sałatki. Równie dobrze jednak będą smakowały, dodane do jajecznicy, omleta z warzywami, zupami, a nawet sosami – zwłaszcza te o ostrych smakach jak: kiełki rzodkiewki czy rzeżucha, ale także kiełki lucerny, kiełki fasoli mung, kiełki brokułów czy kiełki słonecznika pełne witamin i minerałów.
Na koniec dodajmy, że prozdrowotne działanie kiełków to nie jedyne ich zalety. Ze względu na sporą zawartość siarki kiełki mogą też okazać się pomocne w pielęgnacji urody, gdyż poprawią dzięki temu wygląd i stan skóry, włosów i paznokci.
Grafiki:
Photo by Karolina Grabowska
Photo by Lisa Fotios
Photo by Zdenek Rosenthaler
Photo by Nourishment
Kiełki są uważane za bardzo wartościowe dla zdrowia diety, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy i minerały. Są one również często uważane za naturalne źródło antyoksydantów i innych substancji odżywczych, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i zapobiegać chorobom.
Kiełki są również bardzo łatwe do dodania do diety, ponieważ można je dodawać do wielu potraw, takich jak sałatki, smoothie i inne dania, bez wprowadzania dużych zmian w codzienną dietę.
Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że kiełki są dobrym dodatkiem do zdrowej i zrównoważonej diety i warto rozważyć ich włączenie do swojej codziennej rutyny żywieniowej. Jednak, jak w przypadku wszystkich elementów diety, ważne jest, aby uwzględniać indywidualne potrzeby i wybierać produkty, które są najlepiej dostosowane do twoich potrzeb i celów zdrowotnych.